"LIVING THE GOOD LIFE" 🧡 Alla konsumerar vi, mer eller mindre, alla på vårt eget sätt utifrån våra egna tankar och värderingar. Det som skiljer oss åt är hur vi väljer att konsumera. ATT KONSUMERA ELLER INTE...💗 Vi har fått Uppgiften "Vad Är Konsumtion" på Folkis. Jag har valt att fokusera på följande frågor: -Vad är en God Levnadsstandard? -Vad skulle Vi kunna klara oss bra utan? -Hur skulle En Framtid se ut som inte är Konsumtionssamhälle? -Vad är en God Levnadsstandard? En God Levnadsstandard betyder att människor har tillgång till det de behöver för att Leva Ett Hälsosamt och Bekvämt Liv 💚 som mat, Rent Vatten 💙 , en Trygg Bostad och Medicinsk Vård. Det inkluderar också tillgång till Utbildning, Arbete och Social Trygghet💙💚 -Vad skulle Vi kunna klara oss bra utan? Det finns inget enkelt svar eftersom olika människor och samhällen har olika behov och prioriteringar. Men det finns några saker som kan diskuteras. Till exempel skulle vi kunna minska på
Jag har sett Mängder av Olivträd när jag nu befinner Mig i Turkiet.
När jag denna Semestern tittat lite närmre på Oliverna i träden ser jag att där är både gröna, "bruna" och svarta Oliver i ett och samma Olivträd!
Jag har alltid trott att det fanns olika träd för olika färger på Oliver :)
Men när jag nu nyfiket har jag frågat turkarna har de gett mig till svaret:
Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna vid skörd i mitten på säsongen och mörkvioletta eller nästan svarta när de skördas sent på säsongen.
Oliver i olika former, färger och smaker har en given plats på Borden runt Medelhavet!
Både gröna och svarta Oliver konserveras i olja, vatten och saltlag eller får ligga i salt i flera månader innan de kan ätas. Färska Oliver är nämligen mycket beska i smaken.
I Turkiet äter folket Oliver i stora mängder –till frukost och förrätt, de äts marinerade, torkade och fyllda. Den största mängden av användbara vitaminer bevaras i de torkade Oliverna: de innehåller inget salt och inga kryddor utan mognar i solljuset och av havsluften.
För att öka Olivernas hållbarhet är det bara att hälla över lite olivolja och bevara dom i kylskåpet. Innan servering kan du pressa lite citronjuice – vilket gör dom ännu godare.
Olivskördesäsongen i Turkiet pågår från november till mars.
Oliver för turkarna är inte bara en matvara, utan en hel kultur. Du kan prata om Olivens användbara egenskaper i en evighet.
Oliver innehåller fleromättat fett, som är välkänt för att minska risken för åderförkalkning och öka kolesterolet.
De Svarta Oliverna innehåller antioxidanter som hindrar att kolesterolet oxiderar och förebygger på så sätt hjärtsjukdomar.
Prova den svarta skrynkliga sorten, som kan köpas både i burk och över disk hemma i Sverige. Dessa är torkade och har en mycket rik och koncentrerad smak!
Som Turist i Turkiet vid Medelhavet har man möjligheten att inte bara njuta av Havet, Solen och Bergen, utan även fördelarna av färska frukter och grönsaker som växer här året runt, inklusive Oliver!
Kommentarer
Skicka en kommentar