"LIVING THE GOOD LIFE" 🧡 Alla konsumerar vi, mer eller mindre, alla på vårt eget sätt utifrån våra egna tankar och värderingar. Det som skiljer oss åt är hur vi väljer att konsumera. ATT KONSUMERA ELLER INTE...💗 Vi har fått Uppgiften "Vad Är Konsumtion" på Folkis. Jag har valt att fokusera på följande frågor: -Vad är en God Levnadsstandard? -Vad skulle Vi kunna klara oss bra utan? -Hur skulle En Framtid se ut som inte är Konsumtionssamhälle? -Vad är en God Levnadsstandard? En God Levnadsstandard betyder att människor har tillgång till det de behöver för att Leva Ett Hälsosamt och Bekvämt Liv 💚 som mat, Rent Vatten 💙 , en Trygg Bostad och Medicinsk Vård. Det inkluderar också tillgång till Utbildning, Arbete och Social Trygghet💙💚 -Vad skulle Vi kunna klara oss bra utan? Det finns inget enkelt svar eftersom olika människor och samhällen har olika behov och prioriteringar. Men det finns några saker som kan diskuteras. Till exempel skulle vi kunna minska på
30 november 1718 dör Karl XII vid staden Halden i Norge.
Han träffades av en kula och dog under belägringen av Fredrikstens Fästning.
KÅLDOLMENS DAG
Kåldolmens Dag firas på Karl XII:s DödsDag den 30 november för att
uppmärksamma Kåldolmens Betydelse.
Enligt föreningen Kåldolmens Vänner har Svensk Kultur alltid formats i samspel
med omvärlden, inte minst under 1700-talet. Det var en period av omfattande
kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och
Den Svenska Arméns mer än femåriga vistelse i det Osmanska riket.
Osmanska/Ottomanska Riket i början av 1700-talet.
Var det Karl XII som tog hit Kåldolmarna?
Vi har hört/lärt oss att den ursvenska rätten Kåldolmar egentligen är Turkisk och
att det var Karl XII som tog hit den, att det var Kungen som importerade en Maträtt.
Men är det sant?
Ingen har tvivlat på att Kåldolmen har ett Turkiskt Ursprung.
I Osmanska Riket var denna typ av mat vanlig!
Man lindade in en köttfärsblandning i ett Vinlöv eller (som i Sverige) ett Kålblad.
Men kom Kåldolmen direkt från Osmanska riket till Sverige?
Eller som vanligen var fallet när det gällde mat, via Tyskland eller Frankrike.
Var det Karl XII själv som var ansvarig? Här skiljer sig åsikterna något.
Det mest intressanta i sammanhanget är att vi i Sverige har bevarat det Turkiska
namnet Dolma (”fyllning”).
Detta talar starkt för att vi faktiskt fick rätten som ett direkt lån från Osmanska riket
och inte från Tyska, Franska eller Holländska Kockar som i sin tur
inspirerats av Turkarna.
Enda rimliga skälet till att just Våra Förfäder valde en Turkisk term är att
vi lärde oss göra Kåldolmar av Turkarna själva.
Kommentarer
Skicka en kommentar